ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Κάποιες σκέψεις για την Αγιογραφία / Iconography

Πιστεύω ότι η Βυζαντινή εικόνα (αγιογραφία) δεν είναι μουσειακό είδος αλλά μια ζωντανή και λειτουργική εικαστική γλώσσα.
Οφείλει ως εκ τούτου στον εαυτό της αλλά και στον εκάστοτε αποδέκτη της να εξελίσσεται και να ανταποκρίνεται στην εποχή της, πάντα με σεβασμό στην παράδοση και τις Θεολογικές ερμηνείες.

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα και την τεχνολογία. Κατά την ταπεινή μου άποψη η Εικόνα πρέπει να είναι λιτή, με έντονα χαρακτηριστικά και στοιχεία έτσι ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτή, να ξεχωρίζει μέσα από τον καταιγισμό πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά και να μπορεί εν τέλει να αγγίξει το πνεύμα όσο και την ψυχή μας.
Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα να ακούσω την άποψη σας.....

30 Χ 22 εκ. ακρυλικά σε ξύλο
Agios Elefterios
Acrylics on wood (with essences and holly water)
Size: 30 X 22 cm

6 σχόλια:

akrat είπε...

καλησπέρα

συμφωνώ μαζί σου φυσικά όταν μιλάμε για αγιογραφία ΣΕ ΝΑΟ πρέπει να έχει μια συνέπεια χώρου, φωτός φυσικού είδους επίπλωσης και φυσικά τόπου δηλ. νησί ή βουνό.

αυτά που πρέπει να σταματήσουν είναι οι ψηφιακές αγιογραφίες.

στις εικόνες συμφωνώ. πρέπει να υπάρξει μια προώθηση στα έντονα χρώματα ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΤΟΥΝ οι νέοι.

οι καταξιωμένοι πρέπει να ρισκάρουν. να εμβαθύνουν ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ και όχι να μείνουν στην αναπαραγωγή αγίων. δηλαδή στιγμές από την καινή διθήκη ή την παλαιά.

αλλά υπάρχουν δυσκολίες... πχ οι ναοί που είναι ΜΟΝΟ για τελετές ... με τα σκαλιά.... αυτές γίνονται φωτεινές (με μπόλικο φυσικό φως) όπερ σημαίνει την εγκατάλειψη του παλαιού αυστηρού στυλ της επιβλητικότητας...

ΑΥΤΑ ΣΑΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ..

dodo είπε...

Οι εικόνες σου που έχω δει ως τώρα καταφέρνουν και ισορροπούν καλλιτεχνικά ανάμεσα στην αγιογραφική παράδοση και στην σύγχρονη ματιά, πάντα με εκφραστικότητα- συχνά καθηλωτικές.

MYSTELIOS είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου φίλη Μαριέλα και σίγουρα οι δικές σου αγιογραφίες πληρούν όλα τα στοιχεία που απαιτούνται και κυρίως μεγάλη εκφραστικότητα ... μπράβο και καλή δύναμη για την συνέχεια !!!

Mariela είπε...

Ακράτ, μου αρέσουν οι απόψεις των ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ... διότι ερασιτέχνης = εραστής της τέχνης!!!!
Η αγιογραφία σε ναό οφείλει να τηρεί κάποιους πιο αυστηρούς κανόνες και από την άλλη έχει διαφορετικό σχέδιο ειδικά όταν πρόκειται για τρούλο και καμπύλη επιφάνεια.
Η αντιμετώπιση της φορητής και ιδιαίτερα όταν απευθύνεται σε ιδιώτη αλλάζει.

Mariela είπε...

Ντοντό μου αυτό ακριβώς που περιγράφεις είναι που προσπαθώ να βελτιώσω και να αναπτύξω!! ευχαριστώ...

Mariela είπε...

Στέλιο σε ευχαριστώ για τις ευχές, ιδιαίτερα τη δύναμη τη χρειάζομαι....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails